De kracht van ons slimme onderbewustzijn

Als ik het woord hypnose of hypnotherapie gebruik roept dit nogal eens het beeld op dat een ander je bewustzijn overneemt en je allerlei dingen kan laten doen zónder dat je hier zelf invloed op hebt………….Onzin!

Tot voor kort behoorde hypnose tot het domein van de gebedsgenezers en kwakzalvers en moesten traditioneel opgeleide artsen er helemaal niets van weten. Professor Marc Benninga, kinderarts in het AMC, werd dan ook door collega’s voor gek verklaard toen hij besloot om het effect van hypnose bij kinderen te onderzoeken. O.a. het onderzoek van Arine Vlieger laat zien dat hypnotherapie zeer effectief is om met name chronische klachten te verhelpen.
Hierdoor is de behandeling van patiënten met hypnose nu in tientallen Nederlandse ziekenhuizen dagelijkse praktijk met name bij chronische klachten.

Hypnotherapie is een therapie waarbij trance wordt ingezet als hulpmiddel. De trance is een concentratie vergelijkbaar met dagdromen. Hierbij ben je in staat om jezelf geestelijk los te maken van de omgeving en kan je contact maken met je innerlijke werkelijkheid, je onderbewustzijn. Sommigen van ons ervaren meerdere malen per dag trance en initiëren dit zelf. Dit kan je ervaren als je je ergens in verdiept, een spannend boek leest, of dagdroomt en je niet hoort dat iemand je roept. Hypnose is geen slaap, maar maakt ons juist alert, brengt focus aan en geeft ons extra controle over ons zelf.

De trance is het bewust worden van wat er in ons onderbewustzijn is opgeslagen, en dat is heel veel! Ons onderbewustzijn is 200.000 maal groter dan ons bewustzijn. Als we ons bewustzijn voorstellen als de afstand van 1 meter, dan is de grootte van ons onderbewustzijn de afstand van Maastricht naar Amsterdam!!

In de trance maakt de cliënt, via verbeelding, contact met oude lading en leert om zich bewust te zijn van het beleefde, dit goed te verankeren en het mee te nemen naar het gedrag in het hier-en-nu. Een betere controle over onszelf die ons vooruit helpt en daarmee extra controle over onszelf en onze hoeveelheid energie geeft.

In mijn praktijk wordt de trance met name ingezet wanneer iemand een belemmering ervaart om zich verder te ontwikkelen en bij hardnekkige gedragspatronen. Vaak is er eerder al coaching/training ingezet maar blijkt dit niet altijd voldoende effectief. Hypnotherapie is daarnaast zeer effectief wanneer iemand het gevoel heeft steeds minder energie over te houden (werkdruk, burn-out).

Nieuwsgierig?
– Ik geef lezingen over de kracht van ons onderbewustzijn en de toepasbaarheid hiervan in arbeidssituaties;
– Ervaar welke invloed úw onderbewustzijn op úw prestaties heeft;
– Neem gerust  contact op voor de mogelijkheden van hypnotherapie in arbeidssituaties.